Dijital tarımın ve ilgili teknolojilerin yükselişi, çok sayıda yeni veri fırsatı yarattı. Uzak sensörler, uydular ve İHA'lar, bir alanın tamamında günde 24 saat bilgi toplanabilir. Bunlar ile bitki sağlığını, toprak durumunu, sıcaklığı, nemi vb. izlemek mümkündür.  Bu sensörlerin ölçebileceği ve üretebileceği veri miktarı çok fazladır .

Yapay Zeka ile, Çiftçilerin, arazide çıplak gözle görebildiklerin den daha fazlasını anlatabilecek ileri teknoloji (uzaktan algılama gibi) yoluyla zemindeki durumu daha iyi anlamalarını sağlamaktır. Bu değerler tarla gözlemlerken ve sürerken görülen değerlerden daha fazla bir bilgiye sahip olmaktadır. 

Uzak sensörler, algoritmaların bir tarlanın iklim şartlarını daha iyi ölçmekte ve anlaşılmasını anlaşılabilen ve karar vermede çiftçiler için faydalı olan istatistiksel veriler olarak yorumlamasını sağlar. Algoritmalar verileri işler, alınan verilere göre  uyarlar ve öğrenirler. Ne kadar çok girdi ve istatistiksel bilgi toplanırsa, algoritma bir dizi sonucu tahmin etmede o kadar iyi olacaktır. Ve amaç, çiftçilerin bu yapay zekayı tarlada daha iyi kararlar alarak daha iyi bir hasat hedeflerine ulaşmak için kullanabilmektedir. 

 

Yapay zeka olarak adlandırılan mantıksal bilgi işlem yetenekli bilgisayar teknolojileri ve kontrollü robotlar giderek sektörün yelpazesini genişlemektedir.  Geleneksel yöntemlerin ötesinde sunduğu avantajlar ve kolaylıklarla, tarımın da yapay zekayla ilişkisinin giderek güçlenmektedir. 

En başta zorunluluktan geliştirilerek yapılan yatırımlar, yeni teknolojilerin geliştirilmesiyle birlikte artık tarım sektörünün vazgeçilmez parçalarını olmuş durumdadır. Kalite ve verim odaklı üretimin desteklenmesi hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf, risk hesaplama olanağına imkan veren sistemleri şirketimiz sağlamaktadır. 

Klasik anlamdaki bilgisayar teknolojilerinden farklı olan yapay zeka, bu teknolojilerin de ötesinde bilgisayarların bilgi işleme fonksiyonlarına yeni işlevler katmaktadır. Artık bilgisayarlar aracılığıyla robotların tıpkı insan gibi fiziksel eylemleri gerçekleştirmesi ve veri hesaplamaları yapabilmesi mümkün. Yapay zeka sayesinde elle yapılan karmaşık, çoklu işlemler ve hatta fazlası daha seri ve otomatik yapılabiliyor. Temel anlamda makineleri daha akıllı ve faydalı hale getirme çabası sonucunda ortaya çıkıyor.

Tarım ve yapay zekanın uygulanması 

Tarımın geleceğinin belirlenmesinin, doğrudan bu alandaki sorunlara üretilecek çözümlere odaklı olduğu konusunda herkes hemfikir. İklim değişiklikleri, nüfustaki artış, kaynakların nasıl kullanılacağı, gıda güvenliği gibi noktalar, tarımda yapay zekanın kullanımını arttırmaktadır.  Daha çok gelişmiş tarımsal üretimi desteklemek amacıyla kullanılan yapay zeka uygulamaları üretimdeki sorunları saptamak,  verimli üretim için imkanlar ve fırsatlar sunmaktadır. Üretimde insan gücünün yerini alarak; toprağı işleyen, eken, sulayan, hasat yapabilen, toprak ve bitki durumunu analiz eden yeni teknolojilerle geleneksel tarım faaliyetlerine bu yenilikler eklenmektedir. Küçük üreticiden büyük işletmelere kadar sektördeki her bir unsuru etkileyen yapay zeka teknolojileri, orta vadede tarım sektöründe önemli görevler üstlenecektir. 

Tarımda yapay zeka uygulamalarını

  • Tarımsal Robotlar,
  • Toprak Ve Ürün İzleme,
  • Analitik Tahmin

şeklinde gruplara ayırmak mümkün. Artık işçiler yerine yeni geliştirilen  elma toplama robotu,  arpa dikim, bakım ve hasat için geliştirdiği otonom dronelarını test etmesi gibi girişimler, yapay zekanın tarım sektöründeki yerinin almaktadır. Tarım robotlarının sunduğu avantajların önemi bu noktada da ortaya çıkmaktadır.  Dronelarla bitkilerin gelişim durumu, kullanılacak ilaç miktarı, hastalık tehditleri gibi durumlar tespit edilerek; olası herhangi bir olumsuzlukla mücadele yöntemleri belirlenmektedir.

Gıda sektöründe kullanılan kapalı alan robotlarına ile ,  açık alan robotları, tarımın en son teknolojilerini uyguluyorlar.

Kamera, sensör ve navigasyon sahip oldukları donanımlardan bazıları. Daha çok meyve ve sebze hasadında kullanılan bu robotlar, hasadı otomatik olarak işleme özelliğine de sahip. Üstelik hasat robotlarına ek olarak ekim-dikim, sulama, budama, ilaçlama, mera ve silaj robotları da açık alan robotları arasında yer alıyor.

 

Telif Hakkı © 2021 TETAŞ Mühendislik .Tüm Hakları Saklıdır.