Genellikle "akıllı çiftçilik" ile ilişkilendirilen çiftlik otomasyonu, çiftlikleri daha verimli hale getiren ve mahsul veya çiftlik hayvanı  üretim döngüsünü otomatikleştiren bir teknolojidir. Artan sayıda şirket, dronlar, otonom traktörler,robotik biçerdöverler,otomatik sulama ve tohumlama robotları geliştirmek için robotik inovasyonu üretmektedir.Bu teknolojiler oldukça yeni  olmasına rağmen,endüstri, artan sayıda geleneksel tarım şirketinin süreçlerine çiftlik otomasyonunu kullandıkları görülmektedir.

Robotikotik ve insansız hava araçlarından bilgisayarla görme yazılımına kadar değişen teknolojilerdeki yeni  gelişmeler,modern tarımı tamamen değişliğe uğramasına neden olmuştur.Çiftlik otomasyon teknolojisinin  birincil amacı,daha kolay,sıradan görevleri yerine getirmektir. Çiftlikler tarafından en yaygın olarak kullanılan bazı önemli teknolojiler şunları içerir:

  • Hasat Otomasyonu,
  • Otonom Traktörler,
  • Tohumlama Ve Ayıklama
  • İnsansız Hava Araçları

Çiftlik otomasyon teknolojisi, artan küresel nüfus, çiftlik işgücü kıtlığı ve değişen tüketici tercihleri ​​gibi önemli sorunları ele alır.Geleneksel çiftçilik süreçlerini otomatikleştirmenin faydaları, tüketici tercihleri, işgücü kıtlığı ve çiftçiliğin çevresel ayak izinden kaynaklanan sorunları ele alarak muazzamdır. Teknoloji tarımın da çehresini değiştirdi. Sulama, gübre, tarımsal araçlar ve üretimde teknolojinin gücü devreye girdi.Aşağıda bazı teknoljler anlatılmıştır. Firmamız projelere göre en uygun çözümü sunmaktadır.

Bulut Çözümleri : GSM operatörlerinin sunduğu M2M servisleri, tarım ve hayvancılıkla ilgilenen üreticilerede büyük kolaylıklar sağlıyor. Hayvancılık sektöründe küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sağlığını etkileyebilecek  her türlü değeri takip etmek ve düzenlemek yanında ürün kalitesini doğrudan artırıyor.Bu noktada özellikle mobil tarafta işletmelere özel geliştirilen  ‘Hayvan Barınağı Kontrol ve Takip Çözümleri’,  ısı takibi ve kontrolü, hastalık önleyici gözlem ve alarm sistemleri, kontrollü aydınlatma,yemleme ve giriş  takibi konusunda üreticilere uzaktan akıllı yönetim imkânı sunmaktayız. Ayrıca, tarım arazilerinin ve ürünlerin doğru bakımı konusunda da teknolojik çözümler sağlıyoruz. Ekim alanı yönetimi, don habercisi, ısı takip sistemi,sulama yönetimi,kuraklık habercisi ve izinsiz giriş takibi gibi tarımda devrim yaratan bu uygulamalarla çiftçiler üretim süreçleriyle ilgili daha fazla bilgi edinirken,gerekli önlemleri doğru zamanda alarak topraklarından daha çok verim alma imkânına sahip oluyor.

 

 Sera Takip Çözümü: Çiftçiler tarım alanlarının sıcaklık ve nem seviyelerini uzaktan takip edebiliyor, seralarına gitmeden iklimlendirme ünitelerini çalıştırarak gerekli ısı seviyesinin korunmasını,böylece  verimliliğin artmasını sağlayabiliyorlar.Sulama pompalarının da araziye gitmeden açılıp kapanmasını ve tüm operasyonlarının merkezden yönetilmesini sağlayan çözümlerle doğru zamanda ve optimum seviyede toprak neminin sağlanması gibi çözümlerimiz bulunmaktadır. 

  

 Kümes Takibi Uygulaması: Tavuk çiftlikleri, sıcaklık takip ürünlerinin konumlandırılmasıyla, gerekli durumlarda yetkili kişilere SMS veya çağrı merkezleri üzerinden alarm iletimiyle mevcut iklimlendirme sistemlerinin kontrolü sağlanıyor.Böylece kümeslerde civciv ölümlerinin önüne geçilerek , kontrol ve verimlilik artıyor.

  

Büyükbaş Hayvan Adım ve Lokasyon Takibi: Ayrıca büyükbaş hayvanların adım sayısı kızgınlık dönemi tespiti için kullanılmaktadır.Süt Ölçüm ve Takip Çözümleri: sütün miktarı ve kalitesi hem de süt ile ilgili hayati değerlerin yakından izlenmesine olanak sağlamaktadır. 

Balık Çiftliği Takibi: Balık çiftliklerine yerleştirilen sensörler ve M2M cihazları sayesinde sıcaklık, sudaki oksijen miktarı,tuzluluk, suyun bulanıklığı, pH ve amonyak miktarı gibi parametrelerin anlık olarak takip edilebilmesine ve gerekli alarm durumlarında hızlı önlemler alınabilmesine olanak sağlayan teknolojik çözümlerimiz  arasında bulunmaktadır.  

Dijital Tarım Makinaları :Tarım ve hayvancılıkta bir diğer trend ise makinaların dijitalleşmesi.  Biçerdöverler, traktörler,pulluklar ve diğer zirai araçlar artık akıllı makineler oldu. Tarım makinaları artık daha büyük, daha ağır ve daha akıllı.Çiftçinin üzerinden iş yükünü alan, çevreyi koruyan ve hasadı artıran teknolojik yenilikler olarak nitelendiriliyor.Bu makinelerle artık neredeyse milimetrik doğrulukta ekip biçebiliyor. Artık pullukların uydu anteni var. Böylece uç demirlerinin santimetre doğruluğunda tarlayı işlemesi mümkün hale geldi.Sürüş, artık karanlıkta bile sorun değil.

Araç bilgisayar tarafından yönlendiriliyor. Parametreler, dokunmatik ekran üzerinden giriliyor.Dünyada yeşil traktörler olarak bilinen bir sistemle, tarım makinaları artık uzaktan kumanda sistemi ile çalışabiliyor.Traktör ve biçerdöver gibi tarım makinalarında, uydu alıcısı sinyalleri ile çalışan otomatik kontrollü tarım makinalarıyla,traktör ya da biçerdöver kullanan operatörler direksiyona dokunmadan tarlanın her tarafına ekim yapabiliyor.Ekimin yanı sıra traktördeki bilgisayarlı sistem ile tarlada ekip biçilecek alan uydu sinyalleri tarafından belirleniyor.Böylece sıfıra yakın hatayla tüm işlemler gerçekleştiriliyor.

  Robotik Çiftlikler :İnsanların bitki ve hayvanları yetiştirip yararlandıkları işletmeler olarak tanımlanan çiftlikler, teknolojinin gelişmesiyle çehre değiştirmeye başladı.Çiftlikler artık insanlarla değil,robotlarla çekip çevrilmeye başlandı.Robotlar sayesinde çiftlikler geçmişe göre daha verimli ve aktif hale geldi.Çiftlikteki büyük baş hayvanlar robotlar tarafından sağılırken.

Diğer hayvanların takibi, yediği yem, verdiği sütteki yağ ve protein oranı, hastalık ihtimalleri de robotlar sayesinde yapılıyor.Çiftliklerde, sağım robotunun haricinde yem itme robotu, gübre temizleme robotu ve hatta buzağı beslemek için mama robotu da bulunuyor.

 

 Akıllı Sulama Sistemleri:Kurak ve yarı kurak iklim kuşağında bulunmamızdan  dolayı, mevcut su kaynaklarının büyük bir bölümü tarımsal sulamada kullanılıyor.Bu nedenle sulama, tarımsal üretimin en önemli girdilerinden biri. Akıllı sulama sistemleri sayesinde gereksiz sulamanın önüne geçiliyor, böylece su kaynaklarının korunuyor ve fazla sulama nedeniyle bitki ve toprakta oluşacak deformasyonun engelleniyor.Akıllı sulama sistemleri tarlada yer alan her bitkinin su ihtiyacı farklı olduğundan toprağın neminin yüzdelik oranı, bitkinin ihtiyacı olan nem oranından düşük çıkarsa ürüne su veriliyor.  Mobil araçlarla sulamayı programlayıp,sulamayı mevsimlik, aylık, haftalık, günlük hatta saatlik programlama imkanına sahip olunuyor.


Telif Hakkı © 2021 TETAŞ Mühendislik .Tüm Hakları Saklıdır.