Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir. Şirketimiz bu konudaki projeleri çözüm ortakları ile uygun çözümler yapmaktadır.
GIS / CBS, birçok farklı veri tipinin birleşmesiyle meydana gelmektedir. Hayatımızın her alanına mekânsal konum analizi kavramı yavaş yavaş giriş yapmasıyla birlikte bu sistemler, bilgi katmanlarını düzenlemekte.
Ayrıca CBS, hangi alanda ve sektörde olursa olsun, kullanıcının doğru karar verebilmesi adına veriler arasında modelleme yapabilmekte ve ilişki kurulmasını sağlayarak kullanıcılara derin bir bakış açısı sunmaktadır.
Coğrafi bilgi sistemi, haritacılık, coğrafya ve bilgisayar ile ilgili birimlerin ortak çalışması sonucu ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu sebeplerle de coğrafi veri altyapısı bileşenlerini içeren bilgi teknolojileri adı altında anılmaktadır. Görsel tabanlı olan verilerin işlenmesini ve amacına uygun olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Örnek verecek olursak; Şehir planlama süreci çok kapsamlı, girdili ve uzun soluklu bir iş olduğu için şehir bölge planlama mezunu olan insanların işlerinde karşılarına çıkabilecek problemlere çözüm olarak Coğrafi Bilgi Sistemlerini kullanabilmektedir. Bunun yanı sıra, akıllı şehir tasarımları planlanırken de fizibilite raporları CBS yardımıyla daha kolay bir şekilde hazırlanabilmektedir. Yani birçok farklı alanda ve sektörde çeşitli amaçlarla kullanımına başvurulabilen bir sistemdir.
CBS Kullanım Alanları
Günümüzde Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmayan alanların sayısı oldukça azdır. Kent yönetiminden, askeri güvenliğe; bankacılık ve finans sektörlerinden FMCG alanında faaliyet gösteren işletmelere; enerji nakil hatları ile şehir içi şebekelerinden, doğal afet yönetimine varıncaya kadar pek çok alanda bu sistemlerden yararlanılmaktadır. İnsan nüfusunun artması ve kentlerin her geçen gün daha fazla büyümesi, ortaya çıkan veri miktarını da arttırmaktadır. Bu denli yoğun veri akışı içerisinden, amaca uygun olanları seçmek ve işlemek olanağı sunan Coğrafi Bilgi Sistemleri her geçen gün kullanım alanlarını genişletmektedir. Kullanım alanları maddeler halinde özetlenirse;
- Haritacılık
- Telekom şebeke yönetimleri
- Varlık yönetilmesi ve bakımı
- Planlama ile toplumsal gelişim
- Su ve kanalizasyon dağıtımı ve şebeke yönetimleri
- Trafik kontrol ve yönetimi
- Maden
- Eğitim
- Ulaşımın yönetim ve planlaması
- Çevresel etkilerin analizi
- Bankacılık ve sigorta
- Şehir planlaması ve yönetimi
- Doğal kaynak yönetimi
- Ekonomi
- Sanayi
- Kargo sektörü
- Arazilerin ölçümü ve değerlendirilmesi
- Belediye
- Sağlık
- Tarımsal bölge ve orman uygulamaları
- Afet yönetimi ve afet öncesi analiz, önlemler
- Elektrik dağıtımı ve şebeke yönetimi
- Doğalgaz dağıtımı ve şebeke yönetimi
- Yer bilimleri